Magunkról

A kezdő csapat közös vonása, hogy tizenéves korunkban sok időt töltöttünk a Cinkotai strandon, ami Budapest XVI. Kerületében volt megtalálható és évekkel ezelőtt bezárták.

Ott megismerkedtünk egy jópofa, átlátszatlan vízben játszható sportos játékkal, a fogózással. Nem mi találtuk ki, de imádtuk. Sorban álltunk a kék korlátnál, mert két nagyon jó hely volt, ahol ezt igazán klafán lehetett játszani. ;-) Mindenkinek kikopott az ujjain a bőr, ahogy húztuk magunkat az érdes aljzaton, kivéve Vinozét, aki állítólag a víz alatt fut.

Le a képekkel

Aztán nőttünk felfelé, most meg pár éve összeszedtük a csapatot és a Balatonon játszottunk néhány partit. A lényegre még a többiek is emlékeznek, de a honlap megszövegezője a legügyesebb továbbra is. Ebben szerencsére nincs vita.

Aztán kitaláltuk, hogy ezt a játékot lehetne népszerűsíteni (s lettek is új emberek hamar). Ezért lett ez az oldal, amit igyekszünk fejleszteni, egyelőre csak néhány kép van, de tán mindjárt lesz valami videó is, amiről érthetőbbé válik az egész.

A csapat tagjai: őcsi -szakmai alapon, Laci - dumál és támad, RP röhög és eltűnik, Herti - atomtorpedó (igazolatlan távollét), Schindler - csak komolyan (igazolatlan távollét), ődám - túl gyorsan tanul, Bazsi- hosszútávúszó, Stec-fagyálló mélylevegős (igazolatlan távollét) Euróka-tiszteletbeli nagymester (igazolatlan távollét), Tüdő.

Friss, egyre ügyesedő csajtagozat: Bea, Bori, Dudél, Kata, Zsuzsi (GB), Babu, Alice (F).

[ f e l ]

Rólatok

Ezt a sportot elsősorban nagyobb gyerekeknek, fiataloknak ajánljuk, mondjuk 10 éves kortól 50 évesig, és akkor nekünk is van még pár évünk. A Cinkotai strandon főként fiúk játszották, de volt néhány vagányabb lány is, aki beállt a fiúk közé.

A játék leírása

Sportág neve: Vízifogó (röviden fogó) Jelenleg általunk művelt altípus: Szabad-pályás vízifogó

A játék lényege

4-6 játékos játszhatja, a fogó víz alatt úszva, elrugaszkodva és egyéb módon haladva próbálja elkapni valamelyik szintén víz alatt menekülő játékost. Néha feljövünk körülnézni és levegőt venni. A játék ugyanis akkor jó, ha a víz alatt nem látni semmit. Ha a fogó meg tudja érinteni az üldözöttet, az üldözött válik fogóvá. Az új fogó nem üldözheti az előző fogót (Apádüte nix), hanem a többiek közül kell választania. Ez a sport speciális víz alatti úszásmódok, haladásmódok kifejlődéséhez vezetett, melyeket alább leírunk. Lényegében ez a sport legalább annyira szól a speciális elrugaszkodásokról, mint az úszásról.

[ f e l ]

Teljesen kezdőknek

Először egész egyszerűen csak kergetőzzetek úgy a vízben, hogy amennyire és amilyen módon tudtok a víz alatt közlekedtek. Ha ez megy, akkor érdemes megtanulni gyakorolni a következőt: álló helyzetből felugrás, majd alámerüléssel guggolás szerű víz alatti pozícióba kerülés. Majd: álló helyzetből felugrás, majd alámerülés és ott valamilyen módon végrehajtott helyváltoztatás, amiben van kanyarodás is, illetve bármilyen víz alatti fordulás, amely azt eredményezi, hogy a lemerüléskor, a test, arc irányából (merre van előre?) ne lehessen kiszámítani víz alatti haladás irányát.

Technikai ajánlások

A pálya kijelölése: 4 db bója elhelyezése a pálya négy sarkára, ha nincs bója, a játékosok a játék elején megegyeznek, hogy mi a pálya széle, és ehhez, amennyire lehet tartják magukat. Mi nem szoktunk bóját használni, de fél literes üdítős palackból vagy lufiból + plusz súlyból +1,8 m hosszú spárgából biztos lehet készíteni. Igazából a hivatalos játék esetén lehet rá szükség. Bója nélküli változat esetén úgy is dönthetünk, hogy mindig a fogó a pálya közepe és nem szabad hat méternél távolabb menni tőle.

Pályaméret: szélesség 10 m, hosszúság 10 m.

Vízminőség: Maximum 20 cm mélységig lehet áttetsző a víz felszíne: a Velencei-tó és a Balaton ideális. Tiszta, átlátszó - pl. tengervízben nem lehet a hagyományos értelemben vízifogózni, átlátszó vízre különféle változatok alakultak ki, ezeket később tárgyaljuk ld. Evolúció. Felnőtteknél a vízmélység 140-160 cm között optimális, illetve a játékosok testmagasságához mérten (pl. gyerekek esetében) mellmagasságtól nyakig érő víz ajánlott.

[ f e l ]

Játékszabályok

Résztvevők száma: 4-6 fő. Az ideális szám a 4, ekkor pörgős.

Bemelegítés javasolt: csípő, derék és vállak elsősorban.

Fogó kiválasztása: Sorsolással, önként vállalás nyomán vagy az előző játszmában utolsónak megmaradt fog kezd.

Játékidő: Kifulladásig, átfázásig (30-120 perc vagy még több?)

hideg

Fogó-váltás (elkapás): - a fogó megérinti az egyik préda játékost - a fogójátékos sérülése nagyon ritka, (pl. homok megy a szemébe, görcsöt kap a lába) ilyenkor a játékosok meggyeznek, hogy ki folytassa, többnyire az előző fogó automatikusan újra fogóvá válik. A fogó közlekedése: A fogó játékos a víz alatt és a víz felett egyaránt közlekedhet bármilyen módon (úszva, gyalogolva, ugrálva), de nem lehet kizárólag víz fölött haladnia, hanem illik víz alatt is.

Tehát a fogó első sorban víz alatt közlekedhet, vagy legalább is onnan kell indulnia, kivéve, ha egy elrugaszkodással eléri a kergetettet. Ilyenkor ráugorhat, ha egy elrugaszkodással nem elérhető a préda, akkor elegánsabb víz alatt támadnia. Max. úgy, hogy víz alatt indul, kitorpedózik a felszínre és onnan max. két tempóval eléri az üldözöttet.

A préda játékos közlekedése menekülés közben:

- a préda játékos a víz alatt bármilyen módon közlekedhet

- a préda játékos víz felett úszva csak maximum 2 tempónyit közlekedhet (amennyiben ezt túllépi, úgy ő lesz a fogó) a harmadik tempó a merülés része kell, hogy legyen

- a préda játékos úgynevezett delfin-úszásban közlekedhet- ez arra hasonlít, mint amikor a delfinek vízből kiugrálva ugrálva haladnak.

delfin

delfinúszás

A préda játékos közlekedése passzív játék esetén, tehát ha épp nagy valószínűséggel nem őt kergetik:

- a préda játékos a víz alatt bármilyen módon közlekedhet

- a préda játékos víz felett nem közlekedhet gyors-hátúszásban, pillangó-úszásban és pillangó szerű hát úszásban és egyéb olyan úszásban amely karcsapásokat igényel a vízfelszín fölött, max. néhány! egy két tempó gyorsúszás engedélyezett.

- a préda játékos úgynevezett delfin-úszásban közlekedhet.

[ f e l ]

Alapvető mozdulatok

A vízifogó fő alapmozdulata az, hogy a játékos álló helyzetből felugrik és guggoló helyzetbe érkezik a víz alá, ahonnan valamilyen irányba elrugaszkodik. A legkönnyebben megtanulható a hátrafelé történő elrugaszkodás. őgyesebbek az előre, oldalra elrugaszkodást is megtanulhatják.

lebukás lebukás lebukás

lebukás

rugaszrugaszrugasz

rugaszkodás hátrafelé

A fogó támadó úszásának két alapesete:

- A fogó szemben áll a menekülővel (arccal szemben, vállak oldalról), felugrik, a víz alá visszaesvén guggoló helyzetből egyik kezét a préda felé nyújtva, torpedó-szerűen a víz alatt elrugaszkodik és ha elég gyors, akkor megérinti az üldözött játékost. Fogni lehet, de ha a játékosok közötti bizalom megvan, akkor elégséges az érintés. őtni, karmolni ne má.

támad támad támad

támadááááás

- A fogó szemben áll a menekülővel, felugrik, a víz alá visszaesvén guggoló helyzetből egyik kezét a préda felé nyújtva olyan módon rugaszkodik el, hogy egy ideig víz alatt, de végül vízfelszínre kitörve támad üldözöttjére. Ezt hívjuk torpedónak.

torpedótorpedo

torpedó

A menekülő valamilyen módon lebukik a víz alá, akár úgy, mint a fogónál leírtuk, akár fejesugrás szerűen, utána vagy sima víz alatti mellúszásban, vagy olyan módon próbálja elkerülni a fogót, hogy lábával úgy tempózik, hogy az aljzathoz minél közelebb kerüljön, és kezével az aljzaton húzza magát. Ez több szempontból is jó: mélyen van, nehéz elérni, széltében nem foglal akkora helyet, nem ver hullámokat.

A játék dinamikájának megőrzése érdekében nem érdemes nagyon hosszú ideig menekülni, egy-két tempó a víz alatt, s lehet feljönni, hogy pörögjön a játék.

[ f e l ]

Trükkök

- kinyújtott láb- a kinyújtott láb messzire elér, ha a fogónak sikerül elterelnie az üldözött figyelmét, s közben eléri lábbal, akkor így is át tudja adni a szerepét.

- figyelem elterelés: szövegelés, majd hirtelen támadás, látszólag más kergetése

- lebukás és egy helyben maradás pihentető :-)

- végjáték ki marad az örökfogó? valaki(k) titokban elhatározzák, hogy befejezik a játékot és víz alatt elindulnak a part felé, miközben a fogó épp valaki mást üldöz, végső kifáradást és röhögő görcsöt okozó végkimenet, ami a víz elhagyásáig tart- az eredmény: egy örökfogó.

- közeli kergetés közben, ha menekülő úgy ítéli meg, hogy az üldözője lent, víz alatt fog támadni, tehát pl. fejesugrással támad, akkor nem valószínű, hogy torpedóként hamar felbukkan, vagy ha az üldöző már nagyon közel van és nincs idő lebukva menekülni, mert a fogó lent fog közelíteni, akkor segíthet, ha a menekülő kis fejesugrással indul valamelyik irányba, s ezzel nagyobb az esélye a menekülésre (hisz ezáltal a lába kiemelkedik, és a lent kereső nem találja). Akkor van értelme, ha a fogó nem úgy támad, hogy lemegy a víz alatt és feltorpedózik a felszínre, mert ha ezt teszi, akkor el tudja kapni a lebukó lábát, vagy látja a lebukás irányát és utána veti magát. Ha ilyen ugrás közben az üldözött gyanút fog, hogy a fogó láthatja a lábát, akkor érdemes a víz alatt hamarost erőteljesen irányt váltani, mert a fogó valszeg a lemerülés irányából következtetve üldözi tovább.

- Ha fogó és üldözött egyszerre ugrálnak függőlegesen- ez kicsit egy párbajra emlékezet, hisz a fogó egyszer csak lemerül a mélybe és elrúgja magát az üldözött felé. Ebből látszik is a távolság, kb. egy elrugaszkodásnyi távolságra engedi közel magához a profi játékos a fogót, a kezdők kicsit távolabb várják. Tehát ilyen esetben a fogó trükkje lehet, hogy hirtelen ritmust vált és eltérő ütemben ugrál, majd rögvest támad, az eltérő ritmus ugyanis egy pillanatra zavarba hozhatja a menekülőt, ami elég ahhoz, hogy a fogó elkapja. Ádám tanonc jól alkalmazta ellenem múltkoriban, de azóta már figyelünk erre.

[ f e l ]

Fenntarthatóság - anyám?!

A fogózás olyan módon járul hozzá a fenntartható társadalom létrejöttéhez, hogy egy kevés eszközt igénylő szórakozási módot ajánl az emberek számára. Ilyen módon csökken a hulladék és a különféle monitorok előtt eltöltött idő, javul az egészség, a reflexek, valamint testünk ismerete. Az utazás környezetterheinek csökkentése érdekében érdemes lakóhelyünkhöz minél közelebbi helyszínt keresni. Emellett figyelmezzünk a természeti értékekre is: Velencei Madárrezervátum TT

Baleset-megelőzés, egészségvédelem

Több fogó ne legyen egyszerre, mert kobakok koppanhatnak.

Ha vegyes nemű csapatokban játszunk, vigyázzunk a lányokra, ők kicsit törékenyebbek, viszont a lelkük erősebb, szóval... :-)

Ugrálás gumimatracról, stégről nem javasolt, mert ügyesebb játékosok víz alatti mozgása nehezen kiszámítható, és egészen váratlan helyeken lehet a fejükre ugrani.

Elé megyek, rásiklás (utóbbi veszélyes) általában a kezdésnél szokták alkalmazni, mikor még nem lehet tudni hogy a fogó kit fog üldözni: ha a fogó víz alatt közelít, valaki a felszínen a fogó kiindulási irányába siklik, és bízik abban, hogy a fogó nem az ő hasfalába fog betámadni - közepesen veszélyes is lehet, nem ajánlott!

Célszerű levágott kéz és lábkörmökkel játszani. Radikálisabbak a fogaikat is lecsiszolják?- nem hiszem.

úszószemüveg lehet jó, bár még nem próbáltuk. Az ember egy idő után ráveszi magát, hogy a víz alól feljőve ne törölgesse a szemét, hanem egyből nyissa ki, lehorgasztott fejjel feljőve jobban megússza a szem, hogy sok víz kerüljön bele.

Allergia, van aki a tóvízben található valamely anyagra allergiás. Ezzel nem tudjuk mit kell csinálni, tán az orvos. Személyes tapasztalat szerint a C-vitamin+Aerius+Nasivin kúrával ki lehet küszöbölni az álmatlanságot okozó orrdugulást. De állítólag a problémák gyökerét kellene inkább orvosolni...

[ f e l ]

Evolúció

- Kisfogó (verzió) Ha hideg van, vagy csak pörgésre vágynak a játékosok egy pár négyzetméteres mini területre korlátozzák a játékteret, és azon játszanak, ilyenkor pár másodpercig fogó valaki.

- Kötött pályás vízifogó

- őtlátszó vizes verzióját játszották a Palatinuson, a hullám medencében, őcsi súgta meg

- Korcsolyás változatról is őcsi tudna mesélni.

- Kötött-pályás vízifogó (speciálisan kialakított medencét igényel) majd biztos lesz egyszer ilyen is.

- Rulett: két ember játszhatja, egy labdával. A fogó az üldözött lemerülésének pillanatában eldobja oda a labdát, ahol szerinte az üldözött fel fog jönni, ha az üldözött a labdához valóban egy méteren belül jön fel, ő lesz a fogó. Becsület!

Sírunk a Cinkotai strandért

Szerettük, szakadt kis szocreál volt, de sokan, sokat nyaraltunk ott. Bezárták, eladták, most egy mocsár van a helyén, amit a madarak, békák biztos nagyon szeretnek. Mi meg a békákat, madarakat, de azért kicsit szomorkodunk.

cinkota cinkota cinkota

a strand manapság...

Fogózásra alkalmas helyek, tavak, strandok

Itt gyűjtjük a már kipróbált strandokat és elemezzük őket a fogózás szempontjai szerint:

- Zamárdiban pl. hatalmas szabad strand van, mivel déli part ez is lassan mélyül, így kicsit sokat kell gyalogolni a megfelelő mélység eléréséhez, viszont sokféle finom palacsintát árulnak a parton ott az Eötvös J. utca végihez közel és szép a kilátás.

zamárdi zamárdi

Zamárdi élétérzés... :o)

- Balatonalmádi

Igazán szuper, tiszta WC-vel ellátott, ócsó strandbelépővel elérhető strand, melegben sokat utazni viszont...

- Gárdony

A Velencei tó a fővároshoz közel van, a Sportbeach-re szoktunk járni, ami jópofa, finom az ökohamburger és örülünk a szélkeréknek.

gárdony

Kis bemutató...

[ f e l ]